Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Zayıf bebekler daha hızlı

İspanya'da yapılan bir araştırma sonucuna göre düşük kilolu doğan kızlar erken ergenliğe giriyor.

Kızınızın arkadaşlarından önce adet görmeye başlamasında, düşük kilolu doğmasının etkili olduğunu söyleseler inanır mısınız? Birçok kişi buna "inanmam" diyecektir ama yanılacaktır. Çünkü tıp alanındaki yeni araştırmalar her gün şaşırtıcı bir sonucu doğuruyor.

Geçtiğimiz günlerde İspanya'da yapılan bir tıp araştırmasında erken yaşta ergenlik çağına giren kız çocuklarının, genelde düşük kilolu doğan bebekler olduğuna ilişkin kanıtlar bulundu. Barcelona Üniversitesi'nden Dr. Lourdes Ibanez'in yürüttüğü araştırmada, İspanya'da ortalama 3 kilo 375 gram ağırlığında doğan kız bebeklerin gelişimi dikkate alınarak, 2 kilo 500 gram olarak dünyaya gelen kız bebekler gözlemlendi. Araştırmada 54 kız çocuğunun 8 yaşında göğüs gelişimi gösterdiği saptandı ve 2 kilo 500 gram olarak dünyaya gelenlerin 1.6 yıl daha erken ergenlik çağına girdiği belirlendi.

Minikler daha aceleci

İspanya'daki bu araştırmayla ilgili görüşü sorulan ABD Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Myron, düşük kilolu doğumda bebek bünyesinin gelişmek için kendini zorladığını bu nedenle erken gelişim gösterebileceğini söyledi. Başka birkaç uzman ise dişilik hormonu olan östrojenin, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar ve plastik maddelerin yan ürünlerinin bozulma sonucu gıda zincirine yeniden geçerek beden dengesini bozduğunu vurguluyor.