Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde kusma ve geri çıkarma

Yutulan gıdaların beslendikten kısa süre sonra küçük miktarlarda çıkarılması sık görülen bir bulgudur ve "geri çıkarma" olarak adlandırılabilir. Kusmada ise mide içeriğinin daha büyük bir kısmı, beslenme zamanı ile ilişkisiz olarak (örneğin beslendikten 1 saat sonra, 2 saat sonra vs) çıkarılır.

Geri çıkarma doğal bir durumdur. Genellikle bebek 6 aylık olana kadar görülebilmektedir. Bebekte tartı kaybı, yemek borusu iltihabı, sık tekrar eden bronşit veya krup (sesli nefes almayla seyreden ve genellikle üst solunum yolları ile ses tellerinin iltihap sonrası gelişen ödem sonucu tıkanmasıyla gelişen bir tablodur) öyküsü yoksa tedavi gerekmez.

Bebeğin emzirildikten hemen sonra gazının çıkarılması veya sağ yanına döndürülerek yatırılması geri çıkarmaları önleyebilir. Bir başka önlem ise beslenmelerin daha sık aralıklarla yapılması ve mamaların biraz daha koyu kıvamlı hazırlanmasıdır. Bebeğin başının yatarken vücudun diğer kısımlarına göre daha aşağıda olmamasına dikkat etmek gerekir.

Kusma ise süt çocukluğu döneminde sık görülen bir yakınmadır. Çok önemsiz hastalıkların bulgusu olabileceği gibi çok ağır hastalıklara da eşlik edebilir. Kusmaya neden olan durum saptanmadan kusmayı önleyici ilaçların verilmesi yanlış olacaktır.