Gebelik hakkında herşey bu blogda...

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Gebelikte Yüksek Ateş

Gebelikte yüksek ateş durumunun tıbbi adı hipertermidir. Bu durum, vücut ısısının normal değerlerin üstüne çıkmasını ifade eder. Vücut ısısı normal değerleri 36-37 derece arasında seyreder. 37 derecenin üzeri durumlar ise yüksek ateş olarak kabul edilir. Vücutta oluşan normal olmayan bir durumun ilk belirtisidir ateşin yükselmesi. Bu belirti vücudun savunma mekanizmalarının harekete geçtiğini bize bildirir. Normal vücut ısısı hamilelerde hamile olmayanlarla aynıdır. Aradaki fark, yüksek hormon seviyeleri ve vücut direncindeki düşüklük sebebiyle ile gebelikte yüksek ateşin daha kolay ortaya çıkması, etkilerinin de çok önemli olmasıdır.

Gebelikte yüksek ateş nedenleri

gebelikte yüksek ateş

Gebelikte yüksek ateş 2 grupta incelenir:

1. Enfeksiyon sebebi ile ortaya çıkan yüksek ateş:
Gebelikte en çok görülen enfeksiyonlar, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar ve idrar yolları enfeksiyonlarıdır.

2. Enfeksiyon dışı sebeplerle meydana gelen yüksek ateş:
Yüksek ısıya uzun süre maruz kalmak (güneş çarpması , hamam, sauna gibi), gıda zehirlenmeleri ve alerjik reaksiyonlar enfeksiyon dışı sebeplerle meydana gelen yüksek ateş grubunda sayılabilir.


Gebelikte yüksek ateşin zararları


Gebelikteki yüksek ateşin negatif etkileri, ateş oluştuğundaki hamilelik yaşı, ateşin yükseklik derecesi ve süresi ile ilgilidir. Genellikle 39.derecenin üzerinde yüksek ateşin zararlı etkilerinin meydana geldiği bilinmektedir.

1. Gebeliğin İlk 3 Ayındaki Zararlı Etkiler: İlk 3 ay yüksek ateşin gebelikte en tehlikeli olduğu ve en çok zarar oluşturduğu dönemdir. Bu dönemde bebeğin organ oluşumları devam etmekte olduğundan ateşin negatif etkileri fazladır.

Başlıca negatif etkiler:
- Zeka geriliği
- Düşük riskinin artması
- Nöral Tüp Defektleri denen sinir sistemi oluşum kusurları: Sinir sistemi oluşumu 3-8 haftalar arasında tamamlanır. Bu süre içerisinde yüksek ateşe maruz kalan gebelerde sinir sisteminin açık kalması ve merkezi sinir sistemi kusurları 3 kat daha çok oluşmaktadır.
- Baş gelişim anomalileri (Mikrosefali )
- Göz, damak, çene anomalileri
- Kalp kapak anomalileri, sol kalbin gelişme geriliği
- Kol ve bacak anomalileri
   

2. İkinci 3 Aydaki Zararlı Etkiler: Bu dönem yüksek ateşin en az zarar verdiği gebelik dönemidir. Asgari sayıda erken doğum ve su kesesi erken açılması rapor edilmiştir.

3. Son 3 Aydaki Zararlı Etkiler: Son 3 aylık dönemde yüksek ateşin en fazla sebep olduğu sorun su kesesi erken açılması ve bazı enfeksiyonların yol açtığı Korioamnionitis denen amnion suyunun iltihaplanması durumudur. Bu durum hem annenin hem de bebeğin hayatını tehdit eden oldukça ciddi bir hastalıktır. Yüksek ateş doğum ağrılarının erken başlamasına da neden olabilir.


Gebelikte yüksek ateş tedavisi


Gebelikteki yüksek ateşin tedavisindeki birincil amaç ateşin düşürülmesi ile birlikte
ateşe sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Ateş nedeni enfeksiyon ise bakteriyolojik çalışmalarla etken mikroorganizma tespit edilip gebeliğe zararsız antibiyotiklerle enfeksiyon tedavi edilir.

Ilık duşlar, soğuk kompresler ve ateş düşürücü ilaçlar ateşin düşürülmesi için kullanılabilir. Ateşin nedeni enfeksiyon dışı faktörler ise bunlardan uzaklaşmak yeterlidir. Örneğin; sıcak ortamlardan uzaklaşmak, alerjik yiyecekleri tüketmemek...

Gebelikte yüksek ateşten korunma


Gebelikte yüksek ateşten korunma tedbirlerinin başında hamilelerin enfeksiyon riskinden uzak kalmaları gelmektedir. Hasta olan ortamlara özellikle girmemeleri, kalabalık yerlerde maske takmaları yararlı olabilmektedir.

Vücut direncini artırmak için gebelerin dengeli beslenmeleri, gerekirse vitamin kullanmaları oldukça önemlidir. Ayrıca sıcak hamam, sauna, sıcak küvette banyo gibi ortamlardan hamile kadınların uzak durmaları ve güneşte çok kalmamaları gerekmektedir. Sıcak günlerde ve ortamlarda gebeler çok su içmelidirler.