Gebelik hakkında herşey bu blogda...

Gebeliğin Tespiti


gebeliğin tespiti

İlk günlerde gebeliğin saptanmasının tek yolu, idrar kullanılarak yapılan testtir. Yumurtanın döllenmesinden itibaren on ikinci haftaya kadar, döllenmiş yumurta hücresi, giderek artan miktarlarda HCG denilen özel bir hormon salgılar. Bu hormon annenin kanına karışarak, yumurtalığa ulaşır ve sarı cismi uyararak, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını sağlar. Sonunda idrarla birlikte vücuttan atılır.

Evlerde de yapılabilen basit laboratuvar testleriyle ; bu koryon gonadotropin hormonu = HCG saptanmaktadır.

Test olumlu çıkarsa, kanda koryon gonadotropin hormonu ve dolayısıyle gebelik var demektir.
Testin olumsuz çıkması, koryon gonadotropin hormonunun henüz tepkimeyi sağlayacak bir düzeye varmadığını gösterir . Aybaşı gecikmesi sürerse, test bir hafta sonra yenilenmelidir.

Gebelik Testi Kesin Midir ?  


Biyolojik ve immunolojik (bağışıklıkla ilgili) olmak üzere iki tip gebelik testi vardır. Biyolojik test, deney hayvanları üzerinde yapılır. Deneyden sonra hayvanların öldürülmeleri gerekir. Bu test günümüzde artık kullanılmamaktadır.
İmmunolojik testin uygulanışı, son derece kolaydır ve çok güvenilir sonuçlar verir. Bu test için, küçük bir cam parçası; incelenecek idrardan birkaç damla; koryon gonadotropin hormonuna karşı antikor (bağışıklık cismi) içeren, sıvı halinde özel bir belirteç ve saptayıcı bir sıvı yeterlidir. Gerek evde, gerekse laboratuvarda yapılan testlerde cam üzerine damlatılan karışımda çökelti olup olmamasına bakılır. Bu çökelti kahverengi halkalar içeren, beyaz, kuş başı biçiminde bir çökeltidir.


Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır ?  


Test, aybaşı kanamasının kesilmesinden en az 2-5 gün sonra ya da en güvenlisi son adetten kırk gün sonra yapılır. Aylık çevrimleri normal olarak 35-40 gün olan kadınlar, döllenme ve döllenmeden sonraki koryon gonadotropin salgılanmasının biraz gecikeceğini düşünüp, gebelik testini bu gecikmeyle orantılı olarak birkaç gün sonra yaptırmalıdır.
Bu testler, hem oldukça ucuzdur, hem de kısa zamanda yapılırlar. Ayrıca, kesinlik dereceleri %99-100'dür. Eczaneden alınan ilaçlarla yapılan testler de güvenilir testlerdir;  Ancak evde yapılan test olumlu çıksa bile, bir biyokimya laboratuvarında ayrı bir test yaptırmak yararlı olur.
 

Testler  Bazen Yanıltıcıdır.  


Bazı durumlarda, özellikle yaş dönümüne (menapoz) giren kadınlarda gebelik testleri, gerçekten bir gebelik olrnadığı halde olumlu sonuçlar verir. Koryon gonadotropin hormonu, yaş dönümünden önce ve sonra hipofiz tarafından büyük ölçüde salgılanan ve gebelik testlerinde olumlu sonuçlar veren, bir başka hormona ( Luteinleştirici hormon) çok benzer.
Bu durumda bazı özel inceleme yöntemleri gereklidir. Bu yöntemler son derece kesin ve güvenilir sonuçlar verirler.
 

Ultrasonografi


Gebeliğin erken tanısında, ultrasonografi yöntemi bugün en yaygın ve güvenilir kullanılan yöntem olmuştur. Hem anne ve hem de embriyo için zararsız olan bu yöntemden bugün geniş ölçüde yararlanılmaktadır. Ultrasonografi yöntemiyle, dölyatağının içi ve yumurtalıklar doğrudan doğruya incelenebilir.Eğer embriyo fark edilebilir büyüklükteyse kalbin çalışması araştırılarak, gebeliğin kaç haftalık olduğu saptanır.