Gebelik hakkında herşey bu blogda...

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Kardeşler arasındaki yaş farkı kaç olmalı?

Dün çocuğunuzu yeni gelecek olan kardeşe nasıl hazırlayacağınızdan bahsetmiştik. Peki iki kardeşin ideal yaş farkı kaç olmalı?

Tekrar çocuk yapmayı planlıyorsanız, zamanlama çok önemlidir. Özellikle çocuklar arasındaki yaş farkını ayarlamak açısından.

Bazı anneler, iki çocuğu art arda, 9 aydan biraz daha fazla yaş aralığıyla doğurmayı tercih ediyorlar. Böylece hem çocuklar birlikte büyüyor, hem de çocuk büyütmeye ayrılan zaman en aza indirgenmiş oluyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nin tavsiyesi, ilk doğumdan sonra en azından bir yıl çocuk yapmamak ve vücuda toparlanması için zaman tanımak.

Çocukları arasında biraz daha fazla yaş farkı olmasını isteyen çoğu annenin tercihi ise, ikinci doğumu, ilk çocuk 2 ila 4 yaşındayken gerçekleştirmek. Bu arada ilk çocuk da kreş ya da anaokuluna gitmeye başladığından, anne, yeni gelecek bebeğe daha çok zaman ayırabileceğini düşünüyor.

Yaş farkı ne olursa olsun, artıları ve eksileri var. Az zaman aralığıyla doğan çocuklar, doğal olarak birbirine benzer bir çocukluk dönemi geçiriyorlar. Çünkü aynı zamanda yetiştirilip, aynı dönemleri geçiriyorlar. Bunun olası sonucu, çocukların yetişkin olduklarında birbirlerine yakın olmaları. Muhtemelen arkadaşları da aynı olacağından, anne ve babalarına çok fazla engel teşkil etmeden birlikte büyümeleri olası.

Bu durumun en büyük eksilerinden biri, anne babanın üzerine daha fazla mali yükümlülük binmesi. Çocukların ikisi de aynı zamanlarda okula gidecekleri için, tüm okul masrafları ve bunun dışında kalan diğer harcamalar ikiye katlanmış olacak.

Yaş farkının daha fazla olmasının da artıları var tabii. Mesela ikinci çocuğunuz doğduğunda, ilk çocuğunuz okula başlamışsa, bebeğe daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Böylece ilk çocuğunuzla aranızda kurulan bağ, ikinciyle de tekrarlanır. Bunun yanı sıra, daha büyük olan ilk çocuğunuz, küçüğü büyütürken size yardımcı olabilir. Yaşları daha küçükken, bir şeyler getirip götürmek gibi ufak işlerle başlayan bu yardımlar, çocuklar büyüdükçe artabilir.

Yaş farkından büyük çocuğunuz da faydalanabilir. Çünkü ona özenen küçüğün gözünde bir tür kahraman mertebesine oturacak olan odur. Bu da büyük çocuğunuzun egosunu olumlu etkileyebilir.

Oda paylaşımı nasıl olmalı?
Eğer evinizde yeterli yeriniz varsa, çocukların kendilerine ait ayrı odalarda kalmaları onlar için iyi olacaktır. Bu onlara kendi mekanlarına sahip olma şansı verir. Ancak çoğu zaman kardeşler aynı odayı paylaşırlar. Bu durumu size özel bir durum olarak düşünüp en iyi paylaşımı sağlamaya çalışın.