Gebelik hakkında herşey bu blogda...

Gebelik Soru Cevap

Dört aylık gebeyim. Spor yapmamda, örneğin havuza girmemde bir sakınca var mı?

Herhangi bir sağlık problemi ya da riskli bir gebelik, örneğin düşük tehtidi gibi, söz konusu değilse, gebe kadınların aşırıya varmadan, temkinli ve ölçülü olarak bazı sporları yapmalarında bir sakınca yoktur. Ancak, yeni ve alışılmamış bir spor türü denenmemelidir. Düşme, kırık veya çıkık riski olan kayak, ata binme gibi sporlar yapılmamalıdır. Yüzme ise kontrolü ve ayarlanması en kolay spor dalı olduğu için gebelik sırasında sıklıkla önerilmektedir. Ancak mutlaka havuz suyunun temizliğinden emin olunmalıdır. Gebelik sırasında zaten sık rastlanan mantar enfeksiyonları ve idrar yolu iltihapları temiz olmayan şartlarda daha da sıklaşabilir. Ayrıca mutlak havuzdan sonra ıslak mayo çıkartılmalı, hemen kurusu giyilmelidir. Yoksa nemli ortamlarda mantar enfeksiyonlarının sıklığı artar.


6 aylık gebeyim. Ultrasonda bebeğin ters durduğu söylendi. Normal doğum yapmak istiyorum. Bu durum doğum şeklini etkiler mi?

Henüz bu dönem bebeğin anne rahminde son pozisyonunu aldığına karar vermek için erken bir zaman. Bebekler genellikle 37.haftaya kadar rahim içinde sürekli yer değiştirir. Genellikle 37 haftadan sonra hem bebeğin boyutları büyüdüğü hem de içinde bulundukları, amniyos sıvısı dediğimiz suyun miktarının azalmasına bağlı olarak bu dönemden sonra duruş şeklinin pek değişmediği söylenebilir. Sizin de bebeğinizin baş gelişi şekline dönmesi mümükündür. Fakat ters geliş, yani makat gelişi doğum başlamadan söz konusu ise özellikle ilk kez doğum yapacak kişilerde dikkatli karar verilmelidir. Normal doğum sırasında bu bebeklerde bazı doğum hasarları söz konusu olabilir. Sıklıkla ilk doğumda makat gelişi söz konusu ise tercih edilen doğum şekli sezaryandır.

11 haftalık gebeyim. Bu ilk hamileliğim. Yaklaşık 1 haftadır sağ tarafta kasık ağrısı çekiyorum. Sorunum neden kaynaklanıyor olabilir ?

Normal gebeliklerin ilk aylarında, gebelik kesesinin büyümesiyle birlikte rahim kasları da gerilir ve hafif şiddette, bele vurmayan, kanamanın eşlik etmediği kasık ağrıları olabilir. Hatta gebeliğin ilk günlerinde bu kasık ağrısı yüzünden şahıs kendisini adet görecekmiş gibi hissedebilir. Bu tarzda ağrıyı normal kabul ederiz. Fakat bu ağrıya (genellikle lekelenme tarzında) kanamanın eşlik etmesi düşük tehlikesini düşündürür. Derhal hekime başvurulmalıdır. Ultrasonografi ile ceninin sağlığı kontrol edilip tedaviye başlanır.

Sağda tek taraflı kasık ağrısına yol açabilecek diğer bir problem yumurtalık ve kanal (adneks) kaynaklı yer kaplayan kitlelerdir. Bunlar genellikle kistik diye tanımladığımız, içi sıvı dolu, büyüklüğüne bağlı olarak ağrı oluşturabilen kitlelerdir. Ultrasonografi ile teşhis konulup gerekirse ileri tetkikler istenir. Bazen, kendi ekseni etrafında dönerek çok şiddetli ağrı, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği, acil ameliyat gerektiren bir tablo oluşturabilirler.

Apandisit sağ alt kadran ağrısına yol açan diğer bir nedendir. Burada ağrı kasık bölgesinden biraz daha yukarıdadır. Bulantı, iştahsızlık, halsizlik, kabızlık gibi şikayetler eşlik eder. Kanda lökosit sayısının yüksekliği ve karından muayene ile teşhis konur. Tedavisi ameliyat şeklindedir.

İdrar yolu enfeksiyonları (iltihapları) da kasık ağrısına yol açar. Fakat buradaki ağrı genellikle iki taraflıdır. Sık idrara çıkma, ağrılı ve kesik kesik idrar yapma ve bazen de idrarda renk değişikliği gibi yakınmalar eşlik eder. Teşhis için orta akım idrarından yapılan bir tam idrar tetkiki gereklidir. Teşhis konduğunda kültür antibiyogram için idrar örneği alınır, gebeliğe zarar vermeyecek ilaçlarla tedaviye başlanır. Kültür sonucuna göre tedavi değiştirilebilir.

Yukarıdaki bilgileri toparlayacak olursak, sağ kasık ağrısıyla gelen bir gebede ultrasonografi ile önce gebelik değerlendirilir, ceninin sağlığı kontrol edilir. Yumurtalık ve kanal bölgesinde bir kitle olup olmadığı incelenir. Ateş ölçülür. Karın muayenesi ile hassas bölgeler tespit edilir. Tam kan sayımı ve orta akım idrardan tam idrar tetkiki yapılır. Bütün bu incelemelerin sonuçları toplanarak teşhis konur.

11 haftalık gebelikte akıntıda ne yapılır?

Gebelik sırasında vajinal akıntı sık rastlanan bir şikayettir. Çoğu zaman hiçbir nedene bağlanamaz. Şeffaf renkte, kokusuz akıntı normal kabul edilir. Bunun nedeni, hormon etkisine bağlı olarak salgı bezlerinin daha fazla salgı üretimidir. Bu nitelikteki akıntı rahatsızlık verecek şekilde olursa az miktarda sirkeli su ile vajinal duş önerilir.

Akıntının karakterindeki değişiklik ise önemlidir. Renk, kıvam ve kokusu dikkat çekici olabilir. Örneğin, sarı-yeşil köpüğümsü, kötü kokulu, kaşıntılı, dış genital organlarda kızarıklığa da neden olan, hastayı rahatsız edecek şekilde bir akıntı söz konusu olabilir. Yine gebelik sırasında sıkça rastlanan başka tarz bir akıntı şekli ise beyaz, kesik süt görünümünde, koyu kıvamda, kokusuz, şiddetli yanma ve kaşıntı şikayeti ile birlikte olan akıntıdır.

Gebeliğin hangi döneminde olursa olsun bu tür şikayetler varlığında mutlak muayene yapılmalı. Hastalar genellikle gebelik sırasında vajinal muayeneden kaçınırlar. Ancak bu yanlış yaklaşım, doğru tanı konulup tedaviye engel olur. Sonuçta, zamanında tanı konup uygun tedavinin düzenlenmediği akıntı varlığında, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde erken doğum tehtidi söz konusu olabilir. Akıntıdan kültür alınıp etken saptanmalıdır. Gebelik sırasında ilaç seçimi konusunda çok dikkatli olunması gerektiğinden, etkenin hangi ilaca duyarlı olduğu antibiyogram ile belirlenip ona göre tedavi verilmelidir.

Gebelik sırasında sık rastlanmakla beraber, doğru teşhis ve tedavinin uygulanması ile kolayca çözümlenecek bu sorunun yenilememesi için temizliğe dikkat edilmelidir. Sıkı iç çamaşırı ve kıyafetler giyilmemeli, özellikle terleten sentetik kumaşlardan kaçınmalı, sık iç çamaşırı değiştirilmeli, temizlik adına sabun veya benzeri kimyasal maddelerden kaçınmalı, hatta sadece bol su ile temizlik tercih edilmeli ve tedavinin uygulandığı dönemde iç çamaşırlar ayrı olarak yıkanıp sıcak ütüden geçirildikten sonra tekrar kullanılmalıdır. Bu ufak tedbirler ile erken doğum gibi çok can sıkıcı bir durumla karşılaşmadan gebelik seyri sağlanabilir.