Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde kabızlık

Yeterli anne sütü alan bebeklerde kabızlık hiç beklenmez, yeterli hazır mama alan bebeklerde ise nadiren kabızlık görülebilir. Kabızlık tanısı için kaka yapma sayısından çok kakanın sertliği önemlidir. Genellikle çoğu süt çocuğu günde bir veya daha fazla sayıda kaka yapmasına karşın, bazı süt çocukları ancak 36-48 saatte bir normal kıvamda dışkılayabilirler. Sadece anne sütü alan bebeklerde bu süre daha uzun bile olabilmektedir (3-4 gün gibi).

Normalde her bebeğin doğumu takiben ilk 24 saat içinde siyah renkli, yapışkanımsı bir kaka yapmaları beklenir. İlk kaka yapma geciktiyse makaddan parmakla muayene gerekebilir. Bazen bebeklerin makadı çevreleyen kasları çok gergin veya spastik olabilir. Bu durumlarda parmakla deliğin genişletilmesi tedavi için yeterli olabilir (hekim tarafından yapılması gerekir). Makad çevresindeki çatlaklar da bazen kabızlığa neden olabilirler. Yine ilk günler içinde kakasını yapmayan bir bebekte Hirschsprung hastalığı olarak adlandırılan ve barsak hareketlerini uyaran sinir kümelerinin eksikliğiyle seyreden bir hastalıkta var olabilir. Bu hastalığın tanısını koyabilmek için makaddan parmakla muayeneden başlayarak, barsak röntgenleri ve barsak biyopsisi gerekebilecektir.

Hazır mamalarla beslenen bebeklerde mamanın veya mamanın su içeriğinin yetersiz olması kabızlığa yol açabilir. Yağ ve protein içeriği çok fazla, lif içeriği çok az olan diyetle beslenen süt çocuklarında da kabızlık sıktır. Basitçe mamanın su ve şeker içeriğini artırarak yaşamın ilk aylarında gelişen kabızlığı önlemek mümkün olabilir (örneğin, mamalar 30 ml suya 1 ölçek yerine, 40 ml suya 1 ölçek şeklinde hazırlanıp, 100 ml mamaya 1 çay kaşığı şeker eklenebilir). Daha büyük çocuklarda diyete sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin eklenmesi iyi sonuçlar verebilir. Kuru erik suyu veya kompostosu (15-30 gram) diyete eklendiğinde kabızlığı geçici olarak giderebilir. Lavman veya fitil kullanımı sadece hızlı müdahele edilmesi gereken durumlarda geçici olarak uygulanabilir. Sürekli fitil veya lavman uygulanması kesinlikle önerilmemektedir. Yukarıda sayılan önlemlere karşın kabızlık düzeltilemiyorsa şurup şeklindeki çeşitli ilaçların (özellikle magnezyum sütü) kullanımı gerekecektir.