Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde aşırı beslenme

Aşırı beslenen bebeklerde en sık karşılaşılan bulgular kusma veya yedikten hemen sonra sızıntı şeklinde çıkarmadır. Bebekler genellikle aşırı beslenmeme eğilimindedirler ve belli bir miktar mama aldıktan sonra çoğu kez emmeyi bırakırlar. Bebeğin diyetindeki yağ miktarı fazla olduğunda yağların mide boşalımını geciktirmeleri nedeniyle karında şişkinlik, keyifsizlik gibi belirtilere aşırı tartı alımı eşlik edebilir. Karbonhidratlardan zengin bir diyetle beslenen bebeklerde barsaklarda aşırı kokuşma olacağı için yine karın şişliği, gaz yakınmaları yanında tartı alımı olabilecektir.

Yağ veya karbonhidratlardan zengin diyetle beslenen bebeklerde tartı alımına rağmen diyetin protein, vitamin ve mineral içeriği yetersiz kalabilir (sadece pirinç unlu muhallebi ile beslenip iyi tartı aldığı halde sıklıkla vitamin ve mineral eksikliği gözlenen bebeklerde olduğu gibi- muhallebi çocuğu). Yaşamın ilk 1-2 haftasındaki bebekler kaloriden çok zengin mamalarla beslendiklerinde sulu veya ishal tipi kaka yapabilirler.

Şişmanlık yaşamın hiçbir döneminde istenmeyen bir durumdur. Özellikle son yıllarda süt çocukluğu ve çocukluktaki şişmanlığın ilerleyen yaşlarda da büyük oranlarda devam ettiğinin gösterilmiş olması nedeniyle erken dönemde önlem almak gerekecektir.