Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

İkiz gebeliklerde doğum

Doğumun fizyolojik, yani normal olan şekli vajinal yoldan doğumdur. Kadın vücudu nasıl hamilelik süresince bebeğin büyüme ve gelişmesine uyum sağlayabiliyorsa, miyadına gelmiş bebeğin vajinal yoldan doğumunu da gerçekleştirebilir.

Fizyolojik (normal) bir olay olan vajinal doğumun rahat bir şekilde gerçekleşebilmesi için anne adayına hamileliğin başından ititbaren gebelik, kadın vücudunda gebelik sırasında oluşan değişiklikler ve normal vajinal doğumla ilgili ayrıntılı bilgiler verilmeli, nasıl davranması gerektiği anlatılmalıdır.

Hamileliğin ilk ayından itibaren gebe kadında bedensel ve ruhsal birçok değişiklik oluşur. Gebeliğe ruhen ve bedenen hazırlıklı olan ve planlı bir gebeliğe sahip olan kadınlarda bu değişiklikleri tolere edebilme kapasitesi çok daha fazladır. Vücudunda yeni bir canlı büyüten bir kadının kendi vücudu ve bebeği ile ilgili endişeler duyması çok olağandır. Bu endişe son aylara doğru doğum korkusu şeklini almaya başlayabilir. Çevresinde normal doğum yapmış kadınların abartılı anlatımları da kadın için bilinmez olan 'doğum' olayından korkulmasına yol açar. Bunları önlemek için hamile kadın, gebeliğinin başlangıcından itibaren psikolojik olarak vajinal doğuma hazırlanmalı, vajinal doğumun normal fizyolojik bir olay olduğu anlatılmalıdır. İlerleyen aylarda anne adaylarına solunum egzersizleri yaptırılmalı ve doğum olayı görsel eğitim araçları ile ayrıntılı bir şekilde öğretilmelidir. Bütün bu eğitimler sonunda anne adayı doğumda nasıl davranması gerektiğini, doğumun kendisi ve bebeği için tehlikeli bir olay olmadığını, riskli herhangi bir durumda uzman hekimlerin anında müdahale ederek sorunu ortadan kaldırdıklarını öğrenir.

Hamileliği süresince normal ölçülerde kilo alan, herhangi bir sağlık problemi olmayan ( tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı vb.) ve bebekleri normal ölçülerde ve pozisyonda olan ikiz gebeliğe sahip kadınlar normal vajinal doğum yapabilir. Buradaki temel kriterler bebekler arasında aşırı kilo farklılığı olmaması, bebeklerin anne doğum yoluna giriş şekillerinin ve pozisyonlarının herhangi bir doğum travmasına yol açmayacak şekilde olmasıdır. Her iki bebeğin de başı önde geldiği ikiz gebeliklerde sorunsuz bir vajinal doğum mümkündür.