Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde yetersiz beslenme

Bebek annenin göğüslerini veya biberonunu tam olarak boşalttığı halde uykusuzluk, ağlama nöbetleri gibi yakınmalara ek olarak tartı alımı istenen değerlerin altında kalıyorsa öncelikle yetersiz beslendiği düşünülmelidir. Bebeğin kendisine sunulan mamayı veya anne sütünü uygun miktarlarda almaması da yetersiz beslenme nedenlerinden biridir. Yetersiz beslendiği düşünülen bebeklerde öğün sıklıklarının ayarlanmasına, annenin emzirme tekniğine, anne-bebek arasındaki psikolojik bağlanmaya, bebeğin genel sağlığına ilişkin sorunlar olabileceği gibi, çok basit olarak kullanılan biberonun deliklerinin büyüklüğü ve sayısının bile rolü olabilir.

Beslenme yetersizliğinin süresi ve ağırlığına göre bebekteki bulguların ağırlığı da değişir. En sık görülen bulgular kabızlık, uykusuzluk, huzursuzluk ve aşırı ağlamadır. Tartı alımı azdır veya bir önceki tartıya göre kayıp gözlenebilir. Aşırı tartı kaybı varlığında deri kurur, buruşur, deri altı yağ dokusu iyice azalır ve bebek yaşlı bir insan görünümünü alabilir. Yetersiz beslenme ile vitamin, mineral ve protein eksikliği de oluşabilir. Bebekte bu maddelerden hangileri eksikse ona ait eksiklik bulguları gözlenir. Örneğin D vitamini eksikliğinde bebekte raşitizm bulguları da (gelişme geriliği, kafa kemiklerinin yumuşaklığı nedeniyle basınca içeri çökmesi, çarpık bacak vs) gözlenecektir.

Yetersiz beslenen bebeklerin tedavisinde sıvı ve kalori alımlarını artırmak, eksik olan vitamin ve mineralleri yerine koymak gerekecektir. Ayrıca anne veya bebeğin beslenmesinden sorumlu olan kişinin beslenme konusunda bilgilendirilmesi de önemlidir. Bebeğin saptanabilen bir hastalığı veya psikolojik sorunları varsa, bunlar çözümlenmeden tedavide başarı sağlamak olanaksızdır.