Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Gebelikte Beslenmenin Önemi

gebelikte beslenme
Mutlu ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin gerekliliklerinden birisi beslenmeye gösterilecek özenle bağlantılı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı bir bebek dünya getirmenin baş koşullarından birisi olan beslenmeyi düzene ve belirli bir sisteme oturtmak, bebeğinizin ve sizin sağlığınıza göstereceğiniz özenin göstergesi sayılıyor.

Hamilelikten önce hamilelikten sonra

Yaşantınız artık hamilelikten önce ve hamilelikten sonra diye ikiye bölünmüş durumda mı?

Bebeğinizin sağlıklı doğması için her şey sizin yaşam tarzınıza ve onun için yaptığınız küçük ama önemli yaşam değişikliklerine bağlı. Eğer bebeğinizin genler ve yapısı gereği herhangi bir problemi yoksa, sağlıklı olması adına bütün iş size düşüyor. Onun daha sağlıklı, daha güçlü ve dayanıklı olması artık sizin elinizde. Bu da özellikle beslenmenize dikkat etmenizle mümkün... Eğer bütün hamileliğiniz boyunca, yani sadece dokuz ay gibi bir zaman diliminde yediklerinize içtiklerinize dikkat ederseniz daha sonraki yaşam, siz ve bebeğiniz için çok daha problemsiz geçecektir. Önce şu hamilelik evresini atlatın... Emzirme dönemindeki beslenme düzeniniz de kendiliğinden yola girecektir. Çünkü belirli bir süre aynı beslenme programına bağlı kalan vücut ister istemez metabolizmada değişikliklere gidiyor. Siz sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin mucizesini yaratırken, bu mucizeyi de sürekli kılmak için elinizden geleni esirgemezsiniz herhalde.

Beslenme bozukluğu = sorunlu bebek

Üstelik yapılan araştırmalar hamilelik sırasında beslenme diyetinde tutarlılık gösteren annelerin çocuklarının sağlıklı doğma oranının yüzde 95 olduğunu gösteriyor. Eğer sürekli atıştırır, sağlıksız ve besin yönünden düşük yiyecekler yerseniz bebeğinizin erken ya da ölü doğma olasılığı artıyor. Ve üzülerek bildirmeliyiz ki beslenme bozukluğunuza bağlı olarak çocuklarda zeka geriliği ya da fiziksel kusurlar ortaya çıkıyor.
Ayrıca dengeli beslenerek geçireceğiniz hamilelikte bebeğiniz kadar siz de rahat edeceksiniz. Çünkü ağır, yağlı, bol kalorili, besin yönünden fakir, kalori yönünden zengin yiyecekleri tüketmek sizin sağlığınıza da zarar veriyor. Hem iyice hantallaşan vücudunuz artık isyan etmeye başlıyor hem de çeşitli sağlık problemleri de beraberinde geliyor. Fakat unutmamanız gereken bir şey var. Beslenmenize dikkat edin, sağlıklı bir besin diyeti programı uygulayın derken, kendinizi aç bırakın demiyoruz. Çünkü böyle bir durum sizin kadar bebeğinizi de etkiler. Önemli olan bebeğin gelişmesini ve sizin gebeliğiniz sırasında ihtiyaç duyduğunuz besin maddelerini, eksiksiz olarak belirli bir program dahilinde almanız. Örneğin folik asit, çinko, demir, vitamin ve mineraller içeren yiyeceklerden tüketmelisiniz. Üstelik hamileliğiniz süresince kendinize yani beslenmenize dikkat ederseniz, doğumdan sonra aldığınız kilolardan kolayca kurtulabilir, vücudunuzun en kısa sürede biçimli hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

İki kere düşünün

Unutmayın önemli olan, dokuz ay boyunca kendinizden daha fazla bebeğinizi düşünmeniz. Yiyeceğiniz her yemekten önce iki kere düşünün, 'karnımdaki minicik bebek bu yediklerimden nasıl etkilenir' diye... Acılı, bol yağlı, ya da bol şekerli besinler tüketen normal bir insanın bile sindirim için ne kadar büyük bir mücadele verdiğini gözönüne almalısınız. Kaldı ki işin içinde hayatta kalması size bağlı olan minicik bir beden savunmasız olarak ne verirseniz onu kabul etmek zorunda kalıyor. O yüzden her zaman artık tek başınıza olmadığınızı ve ekstra bir canlının da sizinle birlikte her şeyden etkilendiğini düşünün. (Konumuz gereği sadece 'hamilelikte beslenme' üzerinde duruyoruz ama siz yine de sigara içerken, alkol alırken, hatta kahveyi fazla kaçırdığınız da bile iki kere düşünün. 'Bebeğim içerde ne durumda diye'. Hatta sigara içilen ortamlardan bile uzak durun. Unutmayın sadece 9 ay)