Gebelik hakkında herşey bu blogda...

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde yumuşak dışkılama veya ishal

Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları inek sütü veya hazır mama ile beslenen bebeklere göre genellikle daha yumuşaktır. Bebekler 4-6 günlük olana kadar daha sulu, yeşilimsi-sarımsı ve sümüklü olabilen geçiş kakası yaparlar. Bu kaka birkaç gün içinde normal tipik süt kakasına (sarı, krem kıvamında ve sümüksüz) dönüşür. Annenin kabızlık tedavisi amacıyla kullandığı ilaçlar veya yediği bazı gıdalar bebeğin kakasını geçici olarak yumuşatabilir. Bunun dışında sadece anne sütü ile beslenen bir bebeğin mikrobik ishal olması pek beklenmez, ancak yine de mikrobik ishal olup olmadığını anlayabilmek için bazı tetkiklerin yapılmasına gerek olabilir (dışkının mikroskopta incelenmesi, dışkı kültürü vs).

Hazır mamalarla beslenen bebeklerin kakalarının anne sütüyle beslenenlere göre daha şekilli, katı olması beklense de, yine de yumuşak olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle bebeğin ilk 15 gün içinde aşırı beslenmesi sık ve yumuşak kakalamaya neden olabilir.


Çok yoğun hazırlanan ve şeker içeriği fazla olan mamalar da sık ve yumuşak kakalamanın başka bir nedenidir. Hazır mama ile beslenen bebeklerde mamaların mikroplarla bulaşma olasılığı fazla olduğundan, bu bebeklerde mikrobik ishal sık görülür. Bu nedenle hazır mamaların kaşıkla veya küçük bir kapla yedirilmesi bebekte ishal gelişimini önleyebilir. Biberon kullanımı konusunda ısrar ediliyorsa her kullanım sonrası biberon ve emziklerin kaynatılması gerekecektir, tek başına yıkama yeterli olmayacaktır.

Aşırı beslenmeye bağlı sulu dışkılaması olan bebeklerde beslenmenin geçici olarak azaltılmasıyla hızla olumlu yanıt alınır. Bir iki öğün mamanın atlanıp yerine kaynatılmış su veya vücut dengesini bozmayacak dengeli tuz içeren sıvıların (doktor kontrolü dışında kullanılması uygun olmaz) verilmesi aşırı beslenmeye bağlı ishalde önerilen yaklaşımdır.