Gebelik hakkında herşey bu blogda...

17 Haziran 2012 Pazar

Hamilelik öncesi yapılması gerekenler


Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz için sizi tebrik ediyoruz. Şu anda ilk yapılacak olan, gerek hamilelik öncesi dönemde, gerekse hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında güvenebileceğiniz bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı bulmaktır.

Hamilelik ve öncesindeki süreyle yaklaşık bir yıllık bu dönemde birçok derdinizi bu kişiyle paylaşacaksınız. Bu nedenle doktorunuzun bilgisi kadar onunla anlaşabilmeniz ve güvenmeniz de önemlidir.

İlk doktor kontrolü

hamilelik öncesi yapılacaklar

Öncelikle, öğrenmeniz gereken, eğer bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız bunu ne zaman bırakmanız gerektiği ve ne kadar zamanda hamileliğin oluşabileceğidir.

Ayrıca doktorunuzun detaylı bir özgeçmiş hikayenizi alıp değerlendirir:


· Yaş (Anne yaşı ilerledikçe kromozom bozuklukları riski artar)
· Boy-kilo oranı
· Hastalıklar (Şeker, guatr, kalp, böbrek, vb.)
· Doğumsal anomaliler (Siz de veya ailenizin diğer fertlerinde)
· Kalıtımsal hastalıklar (Hemofili, kas hastalıkları, vb.)
· Doğum ve kadın hastalıkları geçmişiniz
· Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
· Kullandığınız ilaçlar
· Beslenme alışkanlıklarınız
· İş veya çevrenizde maruz kalabileceğiniz riskler (gaz, koku, vb.)
· Sigara, alkol alışkanlıklarınız
· Eşinizin özgeçmişi

Hikayenizi değerlendirdikten sonra jinekolojik muayeneniz yapılır. Muayene sırasında PAP smear testi yapılır(Bir yıldan daha yakın bir süre içinde yapılmadıysa). Bu test, rahim ağzından alınan bir sürüntüde mikroskopla normal dışı hücrelerin taranmasıdır. Rahim ağzı kanserinin erken tanısında çok önemlidir ve hayat kurtarıcıdır.

Alınacak bir kan ve bir idrar örneği ile kansızlık, şeker, sarılık gibi hastalıkların varlığı; kızamıkçık, toksoplazma gibi hastalıklara karşı bağışıklığınızın olup olmadığı; karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınızın incelenmesi ile doğum öncesi ilk muayene tamamlanmış olur.

Vücut ağırlığınızın boyunuza oranı hesaplanır. Kilo (kg) / boy2 (m2) = 20-26 arasında olmalıdır. Örneğin 60 kg. olan bir hanımın boyu 1,60 m. ise bu oran 60/1,62= 23,4 yani normal sınırlarda hesaplanacaktır. Bu sınırların dışında kalacak derecede zayıf ya da şişman hanımların mutlaka beslenmelerinin düzenlenmesi gerekir.

Sigara ve alkol kullanımının hamileliğin ilk üç ayı bitene kadar tamamen kesilmesi, ilaç kullanımı da mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca, doktorunuz size hamilelik için cinsel ilişkinin en uygun zamanları konusunda mutlaka bilgi verecektir.