Gebelik hakkında herşey bu blogda...

17 Haziran 2012 Pazar

Doğum sancısı ve doğum sonrası bakım

Her kadının doğum sancısı ve doğurması farklıdır, ama sancının başlamasının üç ortak işareti vardır:

* Rahim ağzı, doğuma hazırlık için açılmaya başlarken rahim ağzını tıkayan koyu salgı atılır.

* Amniyotik kesenin zarları çatlar ve içindeki sıvı akmaya başlar.

* Doğum sancısı ve kasılmalar önce karnın alt tarafında veya arkasında hissedilir ve hem şiddeti hem de sıklığı giderek artar. Bazı kadınlarda güçlü ve düzenli kasılmalar görülürken bazılarında kasılma ve sancılar düzensizdir; bazılarında ise hemen hemen hiçbir kasılma ve sancı yoktur. Sancılar iyice sıklaşıp düzenli hale girince veya su gelmeye başlayınca, doğumu hastanede yapacaksanız hemen yola çıkmanız, evde yapacaksanız doğuma yardım için gelecek kişilere haber vermeniz gerekir.

Emzirme

doğum sonrası
Gerek besin değeri, gerekse ısısı bakımından, bebekler için en ideal besinin ana sütü olduğu iyi bilinir. Annenin memesinden ilk gelen sütte, bebeğin sağlığı için son derece önemli antikorlar bulunur. Mümkünse, özellikle doğumu hemen izleyen günlerde bebeğinizi mutlaka kendi sütünüzle beslemelisiniz. Sonraki günlerde sizin sütünüzde alabileceği besinlerin hemen tümünü içeren çok nitelikli mamalar bulmak mümkündür, ama ilk günlerde sizin sütünüzde bulunan antikorları bebeğiniz o mamalarda bulamaz.

Sütünüz gelmeye başladıktan sonra, bebeğiniz ne zaman isterse, emzirebilirsiniz. Bu konuda da doktorunuz veya mahallenizdeki ebe size her sorununuzda yardımcı olacaktır.

Eve dönüş

Doğum ertesinde kendinizi yorgun, bitkin, çaresiz hissetmeniz, önünüzdeki sorumlulukları aşılamaz, taşınamaz gibi görmeniz son derece doğaldır. Bunlara doğum sonrası depresyon belirtileri denebilir. Bu dönemde de, gözünüzde büyüttüğünüz, merak ettiğiniz her konuyu doktorunuza veya ebenize çekinmeden sormalısınız; size her biri için mutlaka yardımcı olacaklardır.