Gebelik hakkında herşey bu blogda...

14 Haziran 2012 Perşembe

Gebelikte Fiziksel Etkinlik ve Spor


gebelikte spor

Yakında anne olacak bir kadın için düzenli yapılan spor çok önemlidir. Spor, gebelikte görülebilecek istenmeyen bazı durumları önler (göğüslerde sarkma, kaslarda gevşeklik ve karın çeperlerinde gevşeme gibi.) ve selüliti iyileştirir. Ayrıca, doğum sırasında çok yararlı olabilecek olan kas gelişimini sağlar.Gebelik döneminde spor yaparken izlenecek ilk kural, çok yorulmamak ve hem anne, hem de bebek için tehlikeli olabilecek durumlardan kaçınmaktır. Bu yüzden kayak ve binicilik gibi sporlar, gebeliğin daha ilk aylarında bırakılmalıdır.

Bisiklet gezintileri de dikkatli biçimde ve kısa mesafelerde yapılmalıdır. Yüzme ise gebeler için en yararlı sporlar arasında yer alır.Yüzme, özellikle önerilen bir spordur. Kasların su içindeki hareketi aşırı çaba gerektirmediği gibi solunumun düzene girmesini de sağlar. Ayrıca suyun hareketi de kaslar üzerinde tatlı ve canlandırıcı bir masaj gibidir.


Yüzme, gebelik döneminin dokuz ayında da sürdürülebilir. Ama gene de ihtiyatlı olmak gerekir. Çünkü özellikle gebeliğin son iki ayında, ıslak yerlerde dolaşırken kayıp düşmek, çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Beden eğitimi ve açık havada gezintiler daha da önemlidir. Beden eğitimi, ayakta ya da yerde yapılan  temel hareketleri kapsar. Bu hareketler göğüs kaslarını geliştirir, göğüslerin biçimini korur, karın kaslarını doğuma hazırlar, özellikle doğum sırasında bebeğin dışarı çıkması için gerekli olan kas hareketlerini kolaylaştırır.

Açık havada yürüyüş, özellikle bedenin oksijen gereksinimi için yararlıdır. Ayrıca bacaklardaki toplardamar genişlemelerini (varis) önler. Ama uzun süre, ayakta hareketsiz kalmaktan kaçınılmalıdır.