Gebelik hakkında herşey bu blogda...

11 Haziran 2012 Pazartesi

Evlat Edinme


evlat edinme

Önce çifte, anne babalığın yerine konulabilecek meslek, sanat, sportif etkinlikler gibi başka şeylerin var olduğu anlatılır. Bazen ruhsal sorunları çözmeye yönelik bir ilaç tedavisi uygulamak da gerekir.

Çift, çocuk sahibi olmak isteğinden yine de vazgeçmiyorsa, o zaman onlara, iki yol önerilebilir:
Evlat edinme ya da eğer erkek kısırsa, bir vericinin tohumlarıyla yapay tohumlama ( Türkiye'de uygulanmamaktadır).

Genel olarak bu karar, hukuki ve tıbbi bütün engeller ortadan kaldırıldıktan sonra alınır. Evlat edinmeye karar verilmişse, çiftin ekonomik düzeyi ve toplumsal durumu dikkatle değerlendirilir.


Evlat edinme isteği, bir bebeğe sevgi vermek, onunla ilgilenmek, ona bir gelecek sağlamak ya da kendi tutkularını çocuk üzerinde gerçekleştirmek gereksinimlerinin doğal sonucudur.

Aynca, bazı çiftlerin evlat edinme isteğinde, başkaları tarafından onaylanma ya da toplumsal kurallara uyma gereksinimi önemli rol oynar. Önemli olan, evlat edinme eyleminin gerçekten "kişisel" bir seçim olmasıdır. Evlat edinme ve yapay tohumlama arasındaki seçime gelince hukuki, tıbbi, kültürel verileri değerlendirmek gerekecektir. Bazı ülkelerde yapay tohumlama yasaklanmıştır. Bazılarında serbesttir, ama pek olumlu karşılanmamaktadır.

A.B.D'nde yapay tohumlama,oldukça sık uygulanır ve herhangi bir ruhsal bozukluğa neden olduğu görülmemiştir. Buna karşılık, verici tohumları aracılığıyla yapay topumlamayı öneren tasarılara, bazı kadın-doğum uzmanları ve özellikle Fransız psikanalistleri karşı çıkarak, evlat edinmenin psikolojik açıdan en iyi çözüm yolu olduğunu öne sürmektedir.