Gebelik hakkında herşey bu blogda...

11 Haziran 2012 Pazartesi

Gebelikte Özel İncelemeler


Gebelik, kadın için "doğal" bir olaydır. Yani kadının yapısı, gebeliğin, ruhsal ve fiziksel dengede yol açtığı karmaşık uyum sorunlarını göğüsleyecek ve yenecek güçtedir.

Yine de gebelik sırasında kadın bedeninde çeşitli organların işlevleri değişikliğe uğradığından tıbbi ilgiye gereksinimi vardır. Ayrıca doğacak çocuğun sağlığıyla da ilgilenmek söz konusudur. Gebelik sırasında yapılan testlerin ve incelemelerin iki amacı vardır: Annenin bedenindeki değişikliklerin düzenli, bebeğin ise sağlıklı olup olmadığını anlamak. Kan basıncının, nabız sayısının, kandaki şeker oranının düzenli biçimde denetlenmesi ve belirli zamanlarda idrar tahlillerinin yapılması zorunludur. Böylece bütün organların işlevlerinin gebeliğe uyum gösterip gösteremedikleri anlaşılmış olur. Hekimin elle yaptığı muayenenin amacı ise rahmin gelişmesinin bebekteki büyümenin normal değerlere uyup uymadığını, serviksin (rahim boynunun)  zamanından önce açılıp açılmadığının saptanmasıdır. Çünkü ; serviksteki zamansız açılmanın düşük ya da erken doğuma neden olduğu bilinmektedir.



Özel İncelemelere Ne Zaman Başvurulur ?
 
Bazı koşullarda, birtakım özel incelemelere başvurulur. Bu özel incelemelerle annenin ve bebeğin durumu saptanır, anneyle bebek için tehlike oluşturabilecek durumların önlenmesine çalışılır. Hekimin hastaya bu incelemelerin bir   ya da birkaçının yapılmasını önermesinin nedenleri şöyle sıralanabilir:
1. Gebeliğin nerede geliştiğinin (rahim içinde mi, dışında mı) saptanması;
2. Bebeğin canlı olup olmadığının belirlenmesi;
3. Gebeliğin hangi dönemde olduğunun saptanması;
4. İkiz gebeliğin tanısı;
5. Bebekte doğumsal gelişme kusurlarının doğumdan önce saptanması;
6. Anneyle ilgili özel hastalık durumlarının belirlenmesi;
7. Tehlikeli gebeliklerin denetim altına alınması.
Tamamlayıcı incelemelerin yapılması her zaman gerekli değildir. Eğer hekim, herhangi bir hastalıktan kuşkulanırsa, bu incelemelerden birinin yapılmasını isteyebilir (bir ikiz gebelikten ya da bebekteki büyümenin beklenenden yavaş olmasından kuşkulanabilir). Hekimin kuşkusunda haklı olup olmadığı incelemenin sonucu alındıktan sonra anlaşılır.
Böylece "riskli" gebeler saptanır. "Riskli" kavramı son derece önemlidir.

"Riskli" Gebelik 
 

"Riskli" gebelik denilince; gebelik sırasında yapılan testlerin sonucuna dayanılarak, anne ya da bebek için tehlikeli olabileceği önceden görülebilen gebelik anlaşılır. Bebek için söz konusu olan tehlike son aybaşını izleyen 180. günden, bebeğin doğumundan sonraki 7. güne kadar olan dönemde ortaya çıkabilen ölüm tehlikesidir.

Bebeğin gelişiminde bir bozukluk olduğu ya da bebeğin zor durumda olduğu anlaşılırsa, doğumun daha erken bir tarihte yaptırılıp yaptırılamayacağını ya da sezaryen uygulanıp uygulanamayacağını saptamak için, özel birtakım yöntemlere başvurulur.

Doğumsal Gelişme Kusurları
 

Çoğu kez, belirli özellikler gösteren kadınların bebeklerinde doğumdan önce amniyosentez, fetoskopi, ultrasonografi gibi bazı özel inceleme yöntemleriyle birtakım gelişme kusurları saptanabilir.

Bu özel incelemeleri gerektiren nedenler; Hekimin kuşkusunda haklı olup olmadığını araştırmak; tehlikeli bir durumun varlığını kesin olarak saptamak; bebeğin sağlık durumunu kesin biçimde belirlemek.