Gebelik hakkında herşey bu blogda...

23 Haziran 2012 Cumartesi

Kaç haftalık hamileyim?


kaç haftalık hamileyim
Hamilelik hesaplamaları adet tarihlerine dayandırıldığında çoğunlukla karışıklığa neden olmaktadır. Son normal adetin ilk gününden başlayarak gebelik yaşını ve doğum tarihini hesaplama amaçları sebebi ile ilk günün birinci gün değil sıfır gün olduğu akılda tutulmalı ve 0-6 günlerin bu yüzden tamamlanmış sıfır haftaya 7-13 günlerin tamamlanmış birinci haftaya karşılık geldiği ve hamileliğin 40. haftasının “tamamlanmış 39 hafta” ile eş anlamlı olduğu unutulmamalıdır. 


Son normal adet tarihi belirsiz olan durumlarda hamilelik yaşı klinik tahminle tespit edilmelidir. 

22 Haziran 2012 Cuma

Hamilelik ve Oruç

Yaklaşan Ramazan ayı öncesi hamilelerin oruç tutması ile ilgili merak edilenleri bu yazıda biraraya topladık. İşte gebelik ve oruç, hamilelikte oruç tutma konusu ile ilgili merak edilenler.

Beslenmenin önemli olduğu olduğu bir dönemdir hamilelik. Enerji tüketimi vitamin, mineral ve artan protein ihtiyacı sebebiyle iyi bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Hamilelikte oruç tutmak zararlı mı?

gebelik ve oruç
Hamile bir kadının oruç tutması gerek kendi sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından farklı riskler taşıyabilir.

Hamile kadınlar oruçtan neden negatif etkilenirler?

Oruç tutarken uzun süreli açlık saatleri olumsuz etkileyebilir. Kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir. Mide şikayeti olan hastalarda asit üretimi artarak mide şikayetlerinin de artmasına yol açabilir.

17 Haziran 2012 Pazar

Hamilelikte hipertansiyon


Hamilelikte yapılan takiplerin herhangi birinde tansiyon değerlerinin 140/90 mm Hg (civa) ve üzerinde bulunması ve bu yüksekliğin en az dört saat aralıklarla en az iki kere saptanmış olması hamilelikte "hipertansiyon" tanısını koydurur.

Hamilelikte hipertansiyonla birlikte albüminüri (idrarda normalin üstünde albümin cinsi protein görülmesi) durumunda preeklampsi tanısı konur.

hamilelikte hipertansiyon
Vücutta, özellikle de ellerde ve yüzde ortaya çıkan ödem (şişme) tek başına preeklampsi tanısında yeterli değildir. İdrarda albüminin normalden fazla olması da tek başına preeklampsi tanısı koymak için yeterli değildir. Hipertansiyon ve albüminüri mutlaka beraber görülmelidir.

Preeklamptik olduğu bilinen bir gebede sara nöbetini andıran genel vücut kasılmalarının ortaya çıkması durumunda "eklampsi" tanısı konur.

Hamilelik öncesi yapılması gerekenler


Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz için sizi tebrik ediyoruz. Şu anda ilk yapılacak olan, gerek hamilelik öncesi dönemde, gerekse hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında güvenebileceğiniz bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı bulmaktır.

Hamilelik ve öncesindeki süreyle yaklaşık bir yıllık bu dönemde birçok derdinizi bu kişiyle paylaşacaksınız. Bu nedenle doktorunuzun bilgisi kadar onunla anlaşabilmeniz ve güvenmeniz de önemlidir.

İlk doktor kontrolü

hamilelik öncesi yapılacaklar

Öncelikle, öğrenmeniz gereken, eğer bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız bunu ne zaman bırakmanız gerektiği ve ne kadar zamanda hamileliğin oluşabileceğidir.

Ayrıca doktorunuzun detaylı bir özgeçmiş hikayenizi alıp değerlendirir:


Doğum sancısı ve doğum sonrası bakım

Her kadının doğum sancısı ve doğurması farklıdır, ama sancının başlamasının üç ortak işareti vardır:

* Rahim ağzı, doğuma hazırlık için açılmaya başlarken rahim ağzını tıkayan koyu salgı atılır.

* Amniyotik kesenin zarları çatlar ve içindeki sıvı akmaya başlar.

* Doğum sancısı ve kasılmalar önce karnın alt tarafında veya arkasında hissedilir ve hem şiddeti hem de sıklığı giderek artar. Bazı kadınlarda güçlü ve düzenli kasılmalar görülürken bazılarında kasılma ve sancılar düzensizdir; bazılarında ise hemen hemen hiçbir kasılma ve sancı yoktur. Sancılar iyice sıklaşıp düzenli hale girince veya su gelmeye başlayınca, doğumu hastanede yapacaksanız hemen yola çıkmanız, evde yapacaksanız doğuma yardım için gelecek kişilere haber vermeniz gerekir.

Emzirme

doğum sonrası
Gerek besin değeri, gerekse ısısı bakımından, bebekler için en ideal besinin ana sütü olduğu iyi bilinir. Annenin memesinden ilk gelen sütte, bebeğin sağlığı için son derece önemli antikorlar bulunur. Mümkünse, özellikle doğumu hemen izleyen günlerde bebeğinizi mutlaka kendi sütünüzle beslemelisiniz. Sonraki günlerde sizin sütünüzde alabileceği besinlerin hemen tümünü içeren çok nitelikli mamalar bulmak mümkündür, ama ilk günlerde sizin sütünüzde bulunan antikorları bebeğiniz o mamalarda bulamaz.

Gebelikte egzersiz ve fizik aktivite

Normal gebelikte, zorlanmadan yapılan egzersiz anne ve çocuk sağlığı açısından büyük riskler oluşturmaz. Egzersizin gebelikte olumsuz etkileri olduğu tezleri zaten var olan veya gebelikte ortaya çıkmış olan kalp, sinir ve kas-iskelet sistemi hastalıklarından kaynaylandığı düşünülmektedir. Gebelikte aşırı gerilme hareketleri, yorgunluk (nefes nefese kalma, nefesi taşma), susuz kalma (aşırı terleme), vücut ısısının artması, kan şekerinin düşmesi ve vücut su ve tuz dengesinin bozulmasına yol açacak kadar yoğun egzersizler yapılmamalıdır.

gebelikte egzersiz
Normal olarak değerlendirilmiş bir gebelikte anne adayı vücudun havalanmasını sağlayan rahat giysilerle, uygun şekilde havalandırılmış bir ortamda ve bilinçli olarak seçilmiş olan hareketleri kendisine destek olan bir kişiyle birlikte yapabilir. Bu tanıma en çok baba ile birlikte açık havada yapılan yürüyüşler uymaktadır. Gebe kendisini zorlamadan, kendisinin deneyerek bulduğu bir mesafeyi düzenli olarak yürüyerek uygun ve zararsız bir egzersiz programı oluşturabilir. Daha özel egzersiz hareketleri ve programları profesyonelce yapılmalıdır.

16 Haziran 2012 Cumartesi

Gebelikte Tatiller


gebelikte tatil

Tatil önerileri, gebeliğin dönemi ve gidişine göre değişir. Daha önce bir düşük yapılmış ya da gebelikler zor geçirilmişse, hekimin öğütlerini dinlemek yerinde olur.

Gebeliğin normal gittiği öteki durumlarda, aşırı yorgunluktan kaçınmak koşuluyla, rahatça tatil yapılabilir. Kır yerlerinde tatil yapmaktansa, her türlü rahatlığın sağlandığı ve sağlık hizmetlerinin her an el altında bulunabileceği ev ya da otel gibi yerlerde tatil geçirmek daha iyidir.

Bütün gebelikler için geçerli olan genel bir kural da şudur: istenmeyen durumların önlenmesi bakımından gebeliğin son ayında, doğumun yapılması kararlaştırılan yerden fazla uzaklaşılmamalı, yapılacak yolculuk doğumun yapılacağı yere en çok bir saatlik  uzaklıkta olmalıdır. İlk aylarda deniz kenarına, dağa ya da kırlara gidilebilir.

15 Haziran 2012 Cuma

Gebelikte Yolculuklar


gebelikte yolculuk ve seyahat
Gebe kadın, gebeliğin sonuna kadar araba kullanabilir. Ancak karında meydana gelebilecek darbeleri önlemek için emniyet kemeri mutlaka kullanılmalıdır. 2-3 saatten daha az süren yolculuklarda en rahat araçlar; otomobil ve trendir. Kadının üşütebilme olasılığı bulunduğundan ve ayrıca tehlikeli olduğu için, motorsikletle yolculuk yapılmamalıdır. Üç saatten fazla süren yolculuklarda istenilen yere varıldığında bir gece dinlendikten sonra geri dönülmelidir. 600 km'den daha uzak yerlere, özellikle gebeliğin ilk aylarında ve son iki ayında otomobille değil uçakla gidilmelidir.

Çünkü uzun otomobil yolculuğu gebeliğin ilk iki ayında bulantı ve kusmaya yol açabilir, gebeliğin son iki ayında ise aşırı yorgunluğa neden olabilir. En iyisi trenle ve kuşetli vagonda gece yolculuğudur. Kıtalararası 5-6 saat süren uzun uçak yolculukları da gebe kadın için genellikle tehlikeli değildir. Ama bu durumda düşük ya da erken doğum olasılığı gibi ani bir tehlike ortaya çıkarsa, gerekli girişimleri yapma olanağı yoktur. Bu yüzden hasta, bu yolculuklara çıkmadan hekime danışmalıdır.

14 Haziran 2012 Perşembe

Gebelikte Fiziksel Etkinlik ve Spor


gebelikte spor

Yakında anne olacak bir kadın için düzenli yapılan spor çok önemlidir. Spor, gebelikte görülebilecek istenmeyen bazı durumları önler (göğüslerde sarkma, kaslarda gevşeklik ve karın çeperlerinde gevşeme gibi.) ve selüliti iyileştirir. Ayrıca, doğum sırasında çok yararlı olabilecek olan kas gelişimini sağlar.Gebelik döneminde spor yaparken izlenecek ilk kural, çok yorulmamak ve hem anne, hem de bebek için tehlikeli olabilecek durumlardan kaçınmaktır. Bu yüzden kayak ve binicilik gibi sporlar, gebeliğin daha ilk aylarında bırakılmalıdır.

Bisiklet gezintileri de dikkatli biçimde ve kısa mesafelerde yapılmalıdır. Yüzme ise gebeler için en yararlı sporlar arasında yer alır.Yüzme, özellikle önerilen bir spordur. Kasların su içindeki hareketi aşırı çaba gerektirmediği gibi solunumun düzene girmesini de sağlar. Ayrıca suyun hareketi de kaslar üzerinde tatlı ve canlandırıcı bir masaj gibidir.

13 Haziran 2012 Çarşamba

Gebelikte Kalitsal Tehlikeler 2


gebelik sorunları

Kromozom Sayısı Düzensizlikleri  


Mayozun duyarlı düzeneği, sık sık aksaklıklarla karşılaşır. Özellikle bütün kromozom çiftlerinin iki benzeşik kromozomunun birbirlerine yaklaştıkları başlangıç evresi, en tehlikeli dönemdir.

Genel olarak, bu evrede, iki benzeşik kromozom arasında kalıtsal içeriğin değiştirilmesi gerçekleşir. "Crossing - Over" denilen bu olay, kalıtsal yükün çeşitliliğine büyük ölçüde olanak verir. Aynı anne babadan olma çocukların, birbirinin Mayoz Bölünmede Crossing - Over tıpatıp aynı olmaması bu değiştokuşla açıklanabilir. Herhangi bir nedenle benzeşik kromozomlar eşleşmez ya da birbirlerinden ayrılma anını geciktirirlerse, kromozomların yavru hücrelere eşit ve düzenli dağılmaları gerçekleşmez.

Gebelikte jimnastik ve egzersizler


gebelik egzersizleri

Gebelikte jimnastik, beden sağlığının korunması için gereklidir. Jimnastik özellikle, leğen bölgesi=pelvis kaslarının güçlendirilmesi, eklem ağrılarının önlenmesi ve solunum dolaşım sorunlarıyla karşılaşılmaması için önerilir. Gebelik doğal bir olaydır, hastalık değildir.

Gevşemeyi Bilmek

Her şey gevşemeyi bilmekle başlar. Genel olarak gevşemenin yararları:

Bedene destek olma; kas geriliminin azalması; ruhsal gevşeme; derin ve rahat soluk alma.

Deneyler kasları gevşetmenin, kasmaktan daha zor olduğunu gösteriyor. Bu bulgu da gevşemeyi öğrenmenin önemini artırmaktadır. Jimnastik hareketlerine başlamadan gevşemeyi öğrenmek, programın bütün hareketlerini en doğru biçimde yapmanızı sağlar.

12 Haziran 2012 Salı

Gebelikte Düşük


gebelikte düşük

Döllenen yumurtacık, gebeliğin ilk üç ayında dölyatağı = rahime yerleşir ve düzenli olarak büyümeye başlar. Bu dönem dölütün yaşaması açısından çok önemlidir; çünkü gebeliklerin olağandışı biçimlerde sonuçlanmasına neden olan olaylar bu aylarda gerçekleşir. Bebeğin yaşamını sürdürmeye hazır olmasından önce gebeliğin son bulması olayına "düşük yapmak" denir.

"Tehlike" İşareti
 

"Metroraji", yani dış cinsel organlar yoluyla dölyatağı kanaması düşük tehlikesinin belli başlı belirtisidir. İlk üç ay içinde ( yani 10.-12. haftalara kadar) bu kanamalar, daha sonraki 6 ayın kanamalarına oranla çok daha sık görülür.


Gebelik ve İş Hayati


gebelikte iş hayatı

Büro memurluğu, öğretmenlik ve kısmen ev işleri, gebeliğin 7. ayına kadar sürdürülebilir. Oysa yük kaldırmak gibi, çaba gerektiren ağır işler, gebeliğin başında bırakılmalıdır. Hastanelerin ameliyat salonlarında ya da zehirli maddeler ve zararlı ışınların (radyasyon) kullanıldığı ortamlarda çalışan kadınlar, gebeliklerinin başından 14. haftanın sonuna kadar işlerine ara vermelidir. Anestezist olarak çalışanlar da, uyuşturucu maddelerden gelen zehirli etkiler nedeniyle düşük yapmaya karşı eğilimlidir.Diğer yandan radyolog olarak çalışan kadınlarda da radyasyon, embriyo üzerinde gelişim kusurlarına yol açabilir.


Gebelikte Cinsel İlişki


gebelikte cinsellik

Gebeliğin gelişmesi düzenliyse, 8. ayın sonuna kadar cinsel ilişkide bulunulabilir. Bu ilişkilerde dikkatli olunmalı ve kadın yorulduğunda  kesilmelidir. Orgazmın, döl yatağında kasılmalara neden olmasının zararlı olabileceği gibi ön yargılardan yanlıştır. Ama, yine de düşük yapma ya da erken doğum gibi bir tehlike varsa, cinsel ilişki bırakılmalı, bunun yerine karı-kocanın cinsel isteklerini doyurabilen, karşılıklı birtakım duygusal etkinlikler seçilmelidir. Cinsel ilişkilere yeniden başlama tarihi hekim tarafından saptanmalıdır.

Gebeliğin ilk üç ayındaki cinsel ilişkiler daha önceden aybaşı kanamalarının olduğu günlerde yapılmamalıdır. Çünkü bu dönemlerde kanamalar görülebilir.

Gebelikte Kalitsal Tehlikeler


gebelik sorunları

Gebelikte karşılaşılabilecek tehlikelerde, hemen her zaman anne için gebelik dönemi ve çoğunda oluşabilecek tehlikeler düşünülür. Oysa, daha dünyaya gelmemiş çocuğun da karşı karşıya bulunduğu büyük tehlikeler vardır.

Gebeliklerin birçoğu görünür bir neden olmaksızın kendiliğinden bir düşük ile son bulur. Kişinin her hücresinde bulunan kalıtsal yükü içeren özel oluşumlar olan kromozomları inceyen Genetik Uzmanları , kendiliğinden düşüklerin yaklaşık %50'sinde kromozom yapısında bir olağandışılık olduğunu göstermiştir. Bu olağandışılık, çoğunlukla insan türünde bulunması gereken 46 kromozom sayısına karşın bir kromozom fazla ya da eksik olma biçiminde ortaya çıkar.

Gebelik Sirasindaki Korkular


gebelik sırasında korku ve endişeler

Gebelik sırasında korkular artar. Çünkü her şeyden önce ağrılar ve değişmeler korku verir.
Özellikle son aylarda hemen hemen bütün kadınları saran bir korku daha vardır: Bebeğin normal olup olmayacağı korkusu. Bu düşünce, çoğunlukla kuruntulu kadınlarda, bir saplantı haline gelir. Oysa, istatistiklere göre, bebeklerin % 96 sı bütünüyle normal doğar, % 3 'ünün kolaylıkla halledilebilen 'sorunları vardır; yalnızca % 1 'lik anormallik gösterirler.

Kuşkusuz, her gebelik için az da olsa bir anormal çocuk doğurma olasılığı vardır; ama bu yüzden dokuz ay kendine işkence etmek anlamsızdır. Üstelik, çağımızdaki ilerlemelerle anormal doğum oranları da giderek düşmektedir.

Amniyosentez


amniyosentez
Yakın zamanlara kadar kromozomlardaki bozuklukların yol açtığı bütün hastalıklar, ancak doğumdan sonra tanınabiliyordu. Bugün bu konudaki bilgi ve tekniklerin ilerlemesiyle bebek doğmadan önce, hatta gebeliğin ilk aylarında, kromozomlardaki herhangi bir değişme saptanabilmektedir.

Son yıllarda tıp bilimi yeni bir yöntem geliştirmiştir. Buna göre bebeğin kromozomları bebekten alınan hücrelerle incelenmekte ve kromozomlarda bir bozukluk olup olmadığı saptanmaktadır.

Bu yönteme, "amniyosentez" (bebek torbası delinmesi) denir. Özel bir iğne, karın yoluyla gebe kadının amniyon kesesine sokularak, içinde bebeğin hücreleri bulunan amniyon sıvısından 10-20 mililitre alınır. Bu yöntemin anne ya da bebeğe herhangi bir zarar vermesini önlemek için hekimin deneyimli olması gerekir. Ultrasound dalgaları kullanılarak , iğnenin karnın neresine sokulmasının daha uygun olduğu saptanabilmektedir. Böylece amniyosentez sırasında ortaya çıkabilecek tehlike olasılığı en aza düşürülmüş olur.

Amniyoskopi


Amniyoskopi

Ultrasonografinin yanı sıra amniyoskopi yani bebek torba sıvısının incelenmesi de sık başvurulan bir yöntemdir.

Amniyoskopi hastaneye yatmayı ve özel bir hazırlığı gerektirmez. Uygulanması çok kolaydır ve hızlı sonuç alınır. Tanı için çok önemli veriler sağlar. Amniyoskopi yöntemi yaygınlaştıktan sonra rahim içi bebek ölümlerinde büyük bir azalma olduğu saptanmıştır.
Bebek, oksijen ve besinini plasenta aracılığı ile sağlar ve yine plasenta yoluyla karbondioksitini atar. Bebeğin normal bir gelişmeye ve yapıya sahip olması için yeterli düzeyde kanla beslenmesi gerekir. O halde bebeğin sağlığı için plasentanın işlevlerinin normal olması zorunludur.
Birçok hastalık plasentada bozukluklara yol açabilir. Ancak, bu durumlarda bebeğin etkilenmesi birdenbire olmaz; oldukça yavaş bir süreç söz konusudur. Bebek, birtakım önlemler alarak yaşamını sürdürür. Örneğin, oksijen tasarrufuna gider.


Ultrasonografi


Ultrasonografi

Ultrasound dalgaları kulağın  işitme üst sınırının, yani 20 kiloHertz'in üzerinde olan ses dalgaları olarak tanımlanır. Bu dalgalar titreşim yapan ve titreşimleri hava, su ve doku gibi ortamlarda ileten bir ses kaynağından üretilir.

Kaynak, titreşim yapan bir kristal gibi düşünülecek olursa, bu kristal titreşerek önce hava gibi içinde bulunduğu ortamın moleküllerini sıkıştırır, sonra da seyreltir. Moleküllerin birim zamandaki yoğunlaşma ve seyrelme sayısına "sesin sıklığı" denir ve "Hertz" ya da"saniyede titreşim" olarak ölçülür. Tıp alanında tanıda kullanılan ses sıklıkları 2-10 MegaHertz, yani saniyede 2-10 milyon titreşim arasında değişir. Sesin, sıklığa bağlı olmaksızın içinde yayıldığı ortama göre değişen bir hızı vardır.


11 Haziran 2012 Pazartesi

Evlat Edinme


evlat edinme

Önce çifte, anne babalığın yerine konulabilecek meslek, sanat, sportif etkinlikler gibi başka şeylerin var olduğu anlatılır. Bazen ruhsal sorunları çözmeye yönelik bir ilaç tedavisi uygulamak da gerekir.

Çift, çocuk sahibi olmak isteğinden yine de vazgeçmiyorsa, o zaman onlara, iki yol önerilebilir:
Evlat edinme ya da eğer erkek kısırsa, bir vericinin tohumlarıyla yapay tohumlama ( Türkiye'de uygulanmamaktadır).

Genel olarak bu karar, hukuki ve tıbbi bütün engeller ortadan kaldırıldıktan sonra alınır. Evlat edinmeye karar verilmişse, çiftin ekonomik düzeyi ve toplumsal durumu dikkatle değerlendirilir.

Gebelik Şikayetleri İçin Şifalı Bitkiler


gebelikte şifalı bitkiler

KANSIZLIK

<> Yulaf, bezelye, fasulye, soya fasulyesi, ıspanak, pancar, hindiba çok yararlıdır.
<> Sabahleyin aç karnına yarım bardak suyla karıştırılmış bir kaşık bira mayası içiniz.
<> Yemeklerden önce bir kaşık süzülmüş bal yiyiniz.

<>Kaynatacağınız bir kase suya şunları katınız: 2 tutam gül yaprağı, 2 tutam biberiye ( sapları ve yapraklarıyla ), 1 tutam yabani mercanköşk ( çiçekli uçları ).  Ateşten çekip, üstünü kapatın ve 5-7 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Karıştırıp, günde 2-3 fincan içiniz.


Gebelikte Özel İncelemeler


Gebelik, kadın için "doğal" bir olaydır. Yani kadının yapısı, gebeliğin, ruhsal ve fiziksel dengede yol açtığı karmaşık uyum sorunlarını göğüsleyecek ve yenecek güçtedir.

Yine de gebelik sırasında kadın bedeninde çeşitli organların işlevleri değişikliğe uğradığından tıbbi ilgiye gereksinimi vardır. Ayrıca doğacak çocuğun sağlığıyla da ilgilenmek söz konusudur. Gebelik sırasında yapılan testlerin ve incelemelerin iki amacı vardır: Annenin bedenindeki değişikliklerin düzenli, bebeğin ise sağlıklı olup olmadığını anlamak. Kan basıncının, nabız sayısının, kandaki şeker oranının düzenli biçimde denetlenmesi ve belirli zamanlarda idrar tahlillerinin yapılması zorunludur. Böylece bütün organların işlevlerinin gebeliğe uyum gösterip gösteremedikleri anlaşılmış olur. Hekimin elle yaptığı muayenenin amacı ise rahmin gelişmesinin bebekteki büyümenin normal değerlere uyup uymadığını, serviksin (rahim boynunun)  zamanından önce açılıp açılmadığının saptanmasıdır. Çünkü ; serviksteki zamansız açılmanın düşük ya da erken doğuma neden olduğu bilinmektedir.

Gebelikte son 3 ayda çıkabilecek sorunlar


gebelikte son aylar sorunları
Gebelik Zehirlenmesi ( Preeklampsi )  

Bu hastalık, gebeliğin gelişimini birdenbire tehlikeye düşürür. Hastalık, gebeliğin son aylarında, dokularda sıvı toplanması, idrarda protein bulunması ve yüksek tansiyon belirtileri ile ortaya çıkar.

Belirtileri ; Annenin en kolay farkına varacağı belirti, dokularda sıvı toplanmasıdır; kadın her gün giydiği ayakkabılarını giyemez; ellerinin şişmesiyle alyansını ya da öteki yüzüklerini parmaklarından çıkaramaz.

Oysa, idrarda proteinin varlığı ancak, idrar tahlilleriyle ortaya çıkar. İdrarda protein bulunmasına "proteinüri" denir. Proteinüri, böbreğin işlevlerinin bozulduğunu ve süzme işlevini gören yumakçıkların hastalandığını gösterir.

Yüksek tansiyon da anormal bir durumdur; gebeliğin gelişimini ve dölütün sağlığını tehlikeye sokar. Büyük tansiyon 140 mm Hg'nin ( kan basıncı ölçüm birimi, milimetre civadır ),küçük tansiyon da 90 mm Hg'nin üzerine çıktığında, hemen bir gebelik zehirlenmesinden kuşkulanmak ve hekime başvurmak gerekir.


Emzirmeye Hazırlık


emzirme

Hem progesteron, hem de östrojenin etkisiyle meme bezleri gelişir. Gebeliğin ilk haftalarından başlayarak memeler salgı bezi dokusunun artmasıyla büyümeye başlar. Bu büyümeye biraz da yağ ve bağ dokusu artışı katkıda bulunur.

Meme başı en küçük uyarılara bile yanıt verecek kadar duyarlı hale gelir.
Çocuğun memeyi iyice emebilmesi için, meme başı hareketli ve ileriye çıkık olmalıdır. Ancak ilk gebeliklerde, meme başı genellikle sert ve büzülmüştür. Bu yüzden bebeklerini emzirmeye kararlı kadınların bu amaçla hazırlık yapmaları gerekir.

Ne Yapmalı ?
 

10 Haziran 2012 Pazar

Doğuma Hazırlık


doğuma hazırlık

Ne yazık ki, annelerin çoğu, durumlarındaki değişiklikleri ve tehlikeleri bilmeden, üstelik gebelikle ilgili olayları tanımadan doğum anına kadar gelebiliyorlar. Bilgisizliğin yanı sıra, diğer kadınların kendi deneyimlerine dayanarak anlattıkları birtakım ürkütücü olayların yarattığı korku ve sıkıntılar da kadında güvensizliğe neden olur. Çevresindeki kimselerin abartılmış endişeleri ve telaşları, gebe kadının sıkıntılarını artırabilir. Yanlış eğitim, önyargılar ve koşullanma, bir tür kadercilik yaratır ve kadın, doğumda acı çekmenin kaçınılmaz olduğuna inanır. Kadının bu sıkıntılı ruhsal durumu, doğum sırasında çeşitli güçlüklere yol açar: düzenli biçimde ıkınamaz; kaslarını kasamaz; gücünü kısa zamanda yitirir; bütün bunlar doğumu zorlaştırır. Doğuma hazırlık yöntemleri, gebe kadında en iyi bedensel ve ruhsal koşulları yaratmayı amaçlar. Böylece kadın, doğumun bir an önce başarıyla sonuçlanmasına bilinçli olarak nasıl katkıda bulunacağını öğrenir. Artık acıya pasif bir biçimde teslim olmayacak ve doğumun gerçekleşmesinde baş rolü oynayacaktır.

İkiz gebelik


Her 80 doğumun birinde ikiz doğum olur. Yani; ikiz gebelik, çok ender rastlanan bir durum değildir. Bununla birlikte, özel denetim isteyen, bir ölçüde riskli bir gebeliktir.

İkiz gebelik tanısının dayanakları şunlardır: Birincisi üç aylık dönemin rahatsızlıklarının çokluğu  ki bu, koriyonik gonadotropin düzeyinin yüksekliğine bağlıdır ; rahmin aşırı gelişmesi; ikinci üçaylık dönemin ikinci yarısından başlayarak çift kalp vuruşunun duyulması.

Kesin tanı için daha ayrıntılı bilgi veren aygıtlara başvurulmalıdır. Bunlar arasında en yaygın olanı, uttrasonografidir. Gebeliğin hangi döneminde olunursa olunsun, film çekilmesi uygun görülmemektedir.
Ultrasonografi ile ikizlik tanısı, gebeliğin ilk haftalarında (5-6. haftalar) başlayarak kesinlikle konulabilir. Bununla birlikte, 12. haftada incelemeyi yinelemek önerilir. Çünkü, bazen ilk haftalarda, öndülütlerden (embriyo) biri gelişmesini durdurur. Kesin bir şey söyleyebilmek için, 12. haftayı beklemek en iyisidir.
Ultrasonografiden, gebelik süresince ikizlerin gelişmesini izlemek ve ikizlerin dölyatağındaki yerleşmelerini saptamak için de yararlanılır.


Yalanci Gebelik


Yalancı gebelik, döllenme söz konusu olmadığı halde, kadının kendisini bedensel ve ruhsal olarak gebeymiş gibi hissetmesi durumudur. Bu durum, bir ruhsal dengesizlik içine düşmüş ve çocuk sahibi olma duygusuyla koşullanmış kadınlarda ortaya çıkar. Kadın, gerçek bir gebenin tüm belirtilerini gösterir. Adet görememeye başlar ve gebe olduğuna inanır. Ardından, gebeliğin ilk üç ayında görülen rahatsızlıklar başgösterir: Mide bulantısı; kusma; bol tükrük salgısı; bacaklarda şişme ve şişmanlama. Doktor gebelik testi yapılmasını ister ve sonuç olumsuzdur. Ancak, bazen kadın gebe olduğu inancını korur. Aylar geçer, karnı gittikçe büyür, memeleri şişer ve süte benzer bir sıvı çıkar.

Kesecikler Kümesi


Kesecikler kümesi ender rastlanan ve yumurtalık dokusunun bir üzüm salkımı gibi, içi sıvı dolu bir sürü keseciğe dönüşmesi olayıdır. Bu değişikliğin nedeni kesinlikle bilinmemektedir; ama birtakım sosyoekonomik etkenlerin rol oynadığı sanılmaktadır. Kesecikler ağrıya ve kanamaya neden olur. Bu biçimiyle düşüğü andırırsa da düşükten farklı olarak mide bulantısı ve kusma çok şiddetlidir. Bu belirtiler ; keseciklerin, ürettiği koriyonik gonadotropin hormonu düzeyinin çok yükselmesiyle ilgilidir. Kesecikler kümesi ultrasonografi yöntemiyle tanınır. Ekranda görülen, normalden daha büyük boyutlu bir dölyatağı ve "kar serpintisi" manzarasıdır.

Kesecikler kümesi, şiddetli kanamaya, enfeksiyonlara, gebelik zehirlenmesine ve kötü huylu ( habis ) bir ur olan "koryonepitelyoma"ya dönüşebilir. Gerçi kesecikler kümesinin kötü huylu bir ura dönüşme olasılığı ancak kırkta birdir, ama yine de çok dikkatli olunmalıdır.

Diş Gebelik


Döllenen yumurta dölyatağına doğru ilerleyeceğine, boruların mukoza dokusuna ya da yumurtalığın üstüne yerleşebilir. Bunun en sık görülen nedenleri, dölyatağı borularının daha önce geçirilen mikrobik bir hastalık sonucunda daralmasıdır. Bu daralmadan dolayı sperm hücresinin boruda kolaylıkla ilerleyebilmesine karşın, döllenen yumurta aynı olanağı bulamaz. Boruların uzun ve eğri büğrü olması ya da kanalın bütünüyle kapanmış olması da bir başka dış gebelik nedenidir. Gebelik önleyici yöntemlerden biri olarak kullanılan "spiral"in de dış gebelik olaylarına neden olduğu saptanmıştır.

Döllenmiş yumurta, dölyatağı borusuna yuvarlanır yuvarlanmaz büyümeye başlar. Tüylerini dış kas katmanına kadar mukoza dokuya sokarken, boruyu parçalayabilir ancak bazen hiçbir bozukluğa yol açmadan da gelişimini sürdürür.

Gebelikte Bulaşici Hastaliklar


gebelikte hastalıklar

Anneyi en korkutan şeylerden biri de, bulaşıcı hastalıklara yakalanmak ve bunun dölüte zarar vermesi, sakathıklara neden olmasıdır

Bebeğe Hastalığın Bulaşması  

Annenin bedenindeki bakteri ya da virüslerin, bebeği de etkileyeceği temel bir varsayımdır.Bu maddeler, anne kanından plasentaya oradan da bebeğe geçerler. Ancak, yerel dokuları ilgilendiren idrar yolu enfeksiyonu, zatürre gibi bazı mikroplu hastalıklarda  mikroorganizmalar organlara yerleşip kalırlar. Embriyonun ya da bebeğin zarar görmesi çeşitli etkenlere bağlıdır:


Tekrarlayan Düşükler


tekrarlayan düşükler
Başlamış bir gebeliğin beklenmedik biçimde düşükle sonuçlanması olasılığı yaklaşık % 20'dir.

Bu düşüklerin çoğu hem hekim, hem de kadın tarafından basit adet gecikmeleri olarak yorumlanır. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre doğrudan doğruya döllenmiş yumurta hücrelerinin ( zigot ) %75'i dölyatağı içinde iki ay bile yaşayamadan atılırlar. Kromozom ya da gen olağandışılıkları=anomali taşıyan zigotlar, dölyatağı içindeki yaşamla uyuşmadıklarından elenirler.

Gebelik Muayenesi Sonuçların Alınması


gebelik muayenesi
Hekiminizin çocuk sahibi olmaya hazırlanan sizler için, sağlığınız üzerinde vardığı sonucu almaya, eşinizle birlikte gitmelisiniz. Bu öneriler, gebe kalmadan önceki, sağlıkla ilgili hazırlıkların genel ilkeleri olarak kabul edilir.

Ailelerinde ve kendi geçmişlerinde özel bir hastalık saptanamayan kimselerden istenebilecek genel testleri içermektedir. Özel durumlarda bu şema yeterli olmayabilir ve ek incelemeler gerekir. Uygulananların çoğu da pahalı ve güç yöntemlerdir. Ancak savsaklandıklarında uğranılacak olan zararın büyüklüğü göz önüne alınırsa, katlanılacak maddi ve manevi külfetlerin hiç de büyük olmadığı görülür.

Gebeliğin ve doğumun her evresinde hiçbir özveriden kaçınmamak gerekir. Ekonomik olanaklar çerçevesinde özellikle sağlık ve beslenme gereksinmeleri titizlikle karşılanmalıdır.

Gebelik öncesi muayene


gebelik muayenesi

Anne ve baba adaylarının, bebek yapmadan önce  bir sağlık denetiminden geçmeleri gereklidir. Böylece, gebelikte ortaya çıkabilecek tehlikeler önceden saptanmış, önlemler alınmış olur. Çiftler üstünde yürütülen "hastalık yaygınlığı" araştırmalarının çoğu, "evlilik yaşamı"nın, özellikle gerilimin neden olduğu hastalıkları azalttığını göstermiştir.

Bunun nedeni, iyi düzenlenmiş ve huzurlu bir yaşamın organizmanın düzenli çalışmasını kolaylaştırmasıdır. Ortaya çıkabilecek hastalıkların dikkatle araştırılması, tanıları ve tedavilerini yaptırmak, hem çiftler, hem de gelecekteki çocuklar için duyulması gereken bir sorumluluktur. Gelecekte hem size, hem de çocuklarınıza çeşitli sorunlar çıkarabilecek bugünün önemsiz rahatsızlıklarıyla ilgilenmeniz gerekir.